Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Művészeti értékek - Szentély: szószék, mozaik-padló

 

<Vissza a Művészeti értékek - Tartalom oldalra>

 

1. Szószék

A szentély baloldalán emelkedik a hengeres szószék. Külső felületén 1-2 galamb és kereszt fogja közre a nagy jeruzsálemi keresztet.

A négy evangélistát szimbolizáló alakok: Máté (angyal), Márk (oroszlán), Lukács (ökör), János (sas). A szószékre vezető lépcső oldalfalát a magvetőről szóló példabeszéd négy talajneme borítja be. Az elvetett isteni magvakat az útfélen az égi madarak szedik fel, a tövisek közé hullottakat elfojtják a tövisek, a sziklára esetteket a hőség szárítja el, de amelyek a jó földben gyökereztek meg, azok százannyi termést hoztak. Művésze: Hollósiné Mattióni Eszter.

 

 

2. Mozaik-padló

A szentély mozaik-padlója fehér és fekete kockákból készült, Főnyi Géza alkotása. A történelmi Győr ábrázolását látjuk épületeivel, iparával és kereskedelmével, az oltár mögött pedig az évenként visszatérő állatöv jegyeit melyek az idők felett álló, örök Istenre emlékeztetik a halandó embert. Az oltár előtt középre került a régi Győr, melynek középpontja a már lebontott tűztorony. Tőle balra a székesegyház, a karmeliták és a püspökvár tornyai, jobbra a bencések kettős, a magyar és a német ispita egyes tornyai emelkednek a háztetők fölé. A művész a kéttornyú székesegyházat még külön is bemutatja: a pásztorbot és püspöksüveg a püspöki székváros jellegét hangsúlyozza ki: ott látható a püspökvár tornya a várfokokkal, a török-bástya a félholddal, Győr idegenforgalmi szimbóluma: a vaskakas, továbbá a Duna, Rába, Rábca folyók, amelyek Győr vármegye címerében is megtalálhatók. A mozaik-padlóra rákerültek a legfőbb céhek jelvényei, egy vízimalom, s egy gabonaszállító hajó, a burcsella. Mindezek a város gazdagodásának eszközei. Győr újkorát az újbarokk városháza, Gyárváros kéményei, s a vasúti vagon szemlélteti. Utóbbi a Vagongyár jelentőségét hangsúlyozza. Az oltár mögött a kínaiaktól már 5000 évvel ezelőtt ismert állatöv (zodiákus) ábrázolása húzódik és a Napnak a pályáját mutatja. Az állatövet a keresztény építészeti szimbolika is használja a minden seben újjászülető természet ábrázolására.

A római történelemre visszaemlékezve a polgári év márciussal kezdődik, kos jeggyel, s a 12. hónappal végződik, február-halak jeggyel. A ragyogó csillagképek az eligazodást segítik.

 

Tekintse meg a szószékről és a mozaikokról készült további képeket!
     
<<Szentély: oltár, tabernákulum, örökmécses<< >>Keresztúti képek, mellékoltárok: Mária, Szent Imre, Keresztelő kápolna>>