Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Művészeti értékek - Előcsarnok, kovácsoltvas bejárati ajtók, áldoztatórács

 

<Vissza a Művészeti értékek - Tartalom oldalra>

 

 1. Előcsarnok

Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!A templomba belépve az előcsarnokban két mozaikkép fogad bennünket, a ferences és a karmelita szerzetnek egy-egy képviselője: balról Páduai Szent Antal (1195-1231) prédikál. Jobbról Kis Szent Teréz (1873-1897) mosolyog ránk. Percz Jenő alkotásai.

Jobbra, a karzat feljáró mellett Szent Filoména festménye fogadja a templomba lépőt, vele szemben Szent József a gyermek Jézussal. Mindkét kép Feszty Masa alkotása.

 

 

 

 

 

 

 

2. Templomhajó, áldoztató rács, karzat

Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!Az előcsarnokból három üvegezett kovácsoltvas-ajtó nyílik a hajóba, amelyet három oldalról, közvetlenül a mennyezet alatt 54 ablak világítja meg. A felülről bejövő fény leérkezve az alapszintre sajátos hangulatot áraszt az emberekre.

A szentély áldoztató rácsa kovácsoltvasból készült. Deéd Ferenc rajztervei alapján Mentes József győri lakatos mester alkotta. A rácson középen, az ajtón Krisztus latin és görög monogramja: IHS és XP, valamint a templom felszentelésének évszáma (1943) látható. A többi rácson a görög abc első és utolsó betűje: az Alfa és az Omega utal Krisztusra. A búzakalász és szőlőfürt az Oltáriszentségre emlékeztet, a halak és kenyér a kenyérszaporítás csodájára, Isten Báránya és a Szentlélek ábrázolása a szentmisére utal.

A karzat rácsát is a fenti személyek készítették, a hét szentség jelvényeit mintázták meg vasba. Ugyanők a Szent Imre oltár vasrácsára mintázták meg a három halmot a kettős kereszttel és az Árpád-ház címerpajzsát.

 

Tekintse meg a további képeinket is!
     
<<Szobrok a templom előtt, a főbejárat<<        >>Szentély: oltár, tabernákulum, örökmécses >>