Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Soós Gábor

 

Fotó: Bogdán RékaZongorázni hat éves koromban kezdtem, majd fúvós zenekarban játszottam előbb szárnykürtön majd trombitán. Aztán jött az orgona... A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségiztem, zenei tanulmányaimat a gimnáziummal párhuzamosan folytattam a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában Hoffmann Lászlónál, valamint Alföldy-Boruss Csillánál.
1999-ben felvételt nyertem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, valamint a bécsi Zeneakadémiára (Universität für Musik und darstellende Kunst). Orgonatanáraim Budapesten Lehotka Gábor, valamint Ruppert István és Pálúr János voltak. 2002-ben én képviselhettem a Zeneakadémiát a prágai Bach-fesztiválon, melyre a Visegrádi Országok rendezésében került sor.
2004. szeptemberétől a neves amszterdami Zeneakadémián (Conservatorium van Amsterdam) folytathattam orgona ill. régizene tanulmányaimat Prof. Pieter van Dijk osztályában. A németalföldön eltöltött három év szakmai élményei és tapasztalatai közül kiemelném, hogy az orgonaóráink rendszerint a leghíresebb amszterdami, alkmaari valamint haarlemi orgonákon voltak, lehetőségem nyílt e hangszerek különleges regisztrálási és hangszerkezelési elveinek elsajátítására. Játszottam számos híres templomban, csodálatos hangú orgonákon és az elmúlt években hangversenyeket adtam tobbek között Ausztriában, Csehországban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Szlovákiában és természetesen Magyarországon is.
Több hazai és külföldi mesterkurzus aktív résztvevője voltam, Gárdonyi Zsolt, Koloss István, Dick Koomans (Sweelinck and the organ), Felix Friedrich (Organ works of Johann Ludwig Krebs), Francesco di Lernia (Musical exchange between Flanders and Italy), Gustav Leonhardt (Sweelinck and the English virginalists), Jacques van Oortmerssen (Organ works of J.S. Bach), Ludger Lohmann (Organ works of Buxtehude and Bach), Menno van Delft (Virginal music of the XVII. century), Ton Koopman (Organ and harpsichord works of Buxtehude, Händel: Organ concertos), Edoardo Bellotti (G. Frescobaldi, improvizáció) irányításával.
A 2005-ben megrendezett hollandiai Govert van Wijn Orgonaversenyen (Maassluis, Groote-kerk) első díjat nyertem. A verseny a méltán híres R. Garrels-orgonán került megrendezésre, amely 1732-ben épült.
2006-ban diplomáztam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanszakán (orgonaművész, -tanár), másoddiplomámat három éves hollandiai tanulmányok után 2007-ben szereztem az amszterdami Zeneakadémián. A 2007-ben Alkmaarban megrendezett VII. Nemzetközi Schnitger Orgonaversenyen az előkelő harmadik helyezést értem el. Ez a kétévente megrendezésre kerülő verseny, a hozzá kapcsolódó fesztivállal együtt az észak-német barokk orgonazene szerelmesei számára egy világraszóló esemény, ezt mutatja az is, hogy a megmérettetésen 21 országból 47 orgonista indult. A döntőt három forduló előzte meg, melyek során nem csupán az adott művek stílusos interpretációjával kellett a zsűrit meggyőzni, hanem a korabeli hangszereken való jártasság, a regisztrálás és a hangszerkezelés is fontos szempont volt.
Tanulmányaim befejeztével visszatérve Magyarországra 2007 óta a győri Szent Imre plébániatemplom orgonistája vagyok. A templomi szolgálat mellett tanítok is a győri Egyházmegyei Kántorképző orgona tanáraként. 2007 óta rendszeresen koncertezem a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Együttessel, melynek succentora vagyok.

További információkért, aktuális hangversenyeimért kérem, látogasson el honlapomra: http://soosgabor.hu/

A hangfelvételen Heinrich Scheidemann (c.1595-1663): Jesus Christus, unser Heiland c. korálfantáziáját játszom. Az élő koncertfelvétel az alkmaar-i Grote kerk-ben készült 2007-ben, a híres Van Hagerbeer/ Schnitger orgonán.

RSS feliratkozás

Kövessen bennünket!