Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Dr. Fodor Réka "AFRÉKA" előadása - 2020.02.15.

Megtelt érdeklődőkkel a Szent Imre templom szombat délután. Szokatlan, s talán ezért nagy érdeklődést kiváltó előadásra gyűltünk össze: Meghallgatni egy missziós orvos élménybeszámolóját, tanúságtételét. Nem csalódtunk!

„Ki az, aki már gyerekkorában missziós orvos akart lenni? És ki az, aki már 12 éves korában Albert Schweizert olvasott?” – ezekkel a kérdésekkel indította előadását Dr. Fodor Réka, aki 12 éves kora óta missziós orvos akart lenni és ezért jelentkezett az orvosi egyetemre is.

Előadását hivatásának történetével indította, s bár több évtized eltelt gyerekkori olvasmányai óta, valahol mindig ott élt benne ez az álom, akkor is, amikor 2015-ben jelentkezett első missziós útjára Ugandába, amikor már hosszú évek óta dolgozott háziorvosként Budapesten, ahol családjában két gyermeket nevelnek férjével.

Az előadás nagyobbik része természetesen missziós útjainak történetéről, sőt kalandjairól szólt, amelyekből megismerhettük többek között az „Afréka” név történetét is, de megismerkedhettünk munkatársaival, az őt fogadó nigériai atyákkal és nem egy betegének történetével is.

Amikor első, ugandai útjáról hazajött, megkérdezte tőle valaki, hogy érte-e odakint kultúrsokk? „Hát nem” – mondta. De most, itthon igen, ahol mindenki szomorú, mindenki depressziós, aggodalmaskodik, holott kint, ahol mélyszegénységben, akár az éhhalál fenyegetésében élnek, mindenki mosolyog, hálás. Lenne miért hálát adnunk…

 

 

 

„Dr. Réka” négy afrikai országban fordult meg, ahol nincs társadalombiztosítás, nincs állami, ingyenes egészségügyi ellátás. Nálunk panaszkodunk, ha másfél órát kell várni a rendelőben – ott akár három napot vártak a vizsgálatra… Ahol az egyik betegnek azt találta mondani, hogy a gyógyulásához fontos lenne, hogy sok folyadékot, napi 3 liter vizet megigyon – csak hát ez nem megoldható, amikor a 6-8 gyermekes családnak összesen van napi 30 liter vize…

Megismertük többek között a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő Tóbiás történetét, akinek a gyógyulása nem nagyon magyarázható az orvostudomány mai tudása szerint…

Az orvoslás történetei mellett közelebb kerülhettünk egy kicsit az ottani élethez is. Emlékezetes idézet: „Nektek órátok van, nekünk meg időnk”, amivel a tervezhetőség hiányát jellemezte. Megismerkedtünk egy kicsit a hitélettel is, például egy templommal, ahol egy vasárnap négy szentmise van, mindegyik három óra hosszú és mindegyiken ötezren vesznek részt… Elképedve néztünk egymásra Attila atyával, amikor egy bérmálási szentmiséről hallottunk, amelyen 600 fiatal részesült a bérmálás szentségében, de méginkább elképedtünk, hogy a következő héten 1200-an bérmálkoztak ugyanabban a városban… Egy olyan helyen, ahol nem az a „probléma”, hogy „ciki” katolikusnak lenni, hanem ahol bármelyik nap vértanúvá lehet valaki a hitéért…

Az előadás végén sokan éltek a lehetőséggel és megvásárolták az AFRÉKA c. könyvet, s a doktornő mindenkinek szívesen dedikálta is könyvét. Ahogy az előadásban hallottuk, a könyv ára, mintegy 10 dollár, pont annyi, mint egy beteg megvizsgálása és szűrése a legelterjedtebb betegségekre, így minden egyes megvásárolt könyvvel egy-egy beteg vizsgálatát tettük lehetővé. Ha esetleg lemaradt volna és szeretné megrendelni a könyvet, ezt megteheti a következő oldalon: http://afreka.hu/konyv-vasarlas/

Az előadás után adakozásra is lehetőség nyílt és amint másnap megtudtuk Dr. Fodor Rékától, szombat este 420 ezer forint adomány gyűlt össze a Szent Imre templomban. Ez lehetővé tette a doktornő számára a következő időpont kitűzését: március 20-án indulhat újból Nigériába.
Isten fizesse meg a résztvevők nagylelkűségét!

Ha nem volt lehetősége a helyszínen hozzájárulni az Afréka Alapítvány támogatásához vagy a továbbiakban is támogatni szeretné az Afréka Alapítvány missziós tevékenységét, ezt a következő számlaszámon teheti meg:
Afréka Alapítvány 10101346-27099400-01004002

Ha követni szeretné Dr. Fodor Réka tevékenységét, ajánljuk Facebook oldalát: https://www.facebook.com/afrekahu/

A képekre kattintva megtekintheti az előadáson készült fotókat is, a videón pedig az előadás teljes felvételét a bemutatott képekkel. Reméljük, ezzel a résztvevőknek az élmények felelevenítését, újbóli átélését, mindenki másnak pedig Dr. Fodor Réka munkásságának megismerését segítjük.

Vaday Tamás