Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

A missziós kereszt templomunkban - 2019.05.22-24.

Májusban a Győri Egyházmegyében "vendégeskedik" a 2020. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje, s látogatása során három napig templomunkban vett szállást. Május 22-én, szerdán délelőtt az eső ellenére is megtelt a templom a kereszt érkezésekor. A kereszt fogadásának igeliturgiáját követően az Oltáriszentség és a missziós kereszt előtt egész nap váltották egymást az egyéni és csoportos imádságok. Délután 5 órakor a gyirmóti Szent László Plébánia hívei gyűltek össze imaórára, majd este 6-kor Benkó Attila kórházlelkész mondott szentmisét a Szent Keresztről, szentbeszédében annak tiszteletére, a keresznek egyéni, családi életünkben betöltött szerepére hívta fel figyelmünket. A szentmisét követően még egy virrasztó zsolozsmára is sokan maradtunk együtt, meghallgatva többek között Apor Vilmos 1944-ben elmondott húsvéti beszédét.

Apor Vilmos ünnepén szentmisével és reggeli dicsérettel kezdődött a nap, délelőtt a terciát imádkozták közösen a hívek. Délután 4 órakor a Szentlélek Plébánia közösségét láthattuk vendégül, 5 órakor a szentimrés hívek gyűltek össze imaórára. Az ünnepi szentmisét Németh László püspöki helynök atya mutatta be. Szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a missziós kereszt az egész Kárpát-medence híveit kapcsolja össze, majd a vértanúságról, a vértanúk erejéről (az apostoli kortól Apor Vilmoson keresztül napjaink vértanúiig bezárólag) beszélt. Apor Vilmos édesanyja azt mondta gyermekeinek, hogy ha az élet válaszút elé kényszerít, válasszák a nehezebb utat. Boldog Vilmos püspök mindig ezt, a nehezett utat választotta, s a helyben maradásra, a helytállásra kötelezte papjait is, mert a papnak a nyáj mellett a helye. A missziós keresztben ereklyéket tisztelhetünk, nem egyszerű tárgyakat, hiszen ezek között a Kárpát-medence minden szegletében élt szentek ereklyéi előtt imádozhatunk, akiket mintegy végigpásztázva a Kárpát-medencét, egyenként is megemlékezett helynök atya. A szentek, vértanúk ereje abból a Húsvéti Bárányból származik, aki a kereszten áldozta értünk önmagát, ő fogja a vértanúk kezét és vezeti őket az Atyához.

A szentmise után Soós Gábor és Vadász Attila orgonakoncertje koronázta meg az ünnepet, amelynek utolsó tételéül egy négykezes darabot választottak.

A koncert után a nap liturgiája a kompletóriummal zárult, amely után egész éjszaka nyitva állt a templom az imádkozók előtt. A missziós kereszttől a péntek reggeli szentmisében vettek búcsút a szentimrés hívek.