Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Eseménynaptár

Év szerint Hónap szerint Hét szerint Ma Keresés Ugrás a hónaphoz
Sevillai Szent Izidor püspök, egyháztanító

Élete

IzidorCartegnában született (Spanyolországban). Testvérei Szent Leander és Szent Fulgentius püspökök. Izidor már ifjú korában kitűnt a tudományok területén. Remeteségbe vonult, majd később bátyjával, Szent Leanderrel térítette a gótokat. 600-ban Leandert követte a sevillai érseki székben. Kolostorokat szervezett, ezeknek szabályzatot írt. Eredményesen küzdött az arianizmussal szemben. Iskolákat állított fel, Sevillában főiskolát létesített. A toledoi nemzeti zsinaton kezdeményezésére sok új és jó törvény született. Halála előtt mindenét szétosztotta. 636-ban halt meg. "A középkor legnagyobb iskolamesterének" nevezik.

 (forrás: Hankovszky Miklós – Virtuális Plébánia)


 

Legendája

Erről az erényes és tudós szentről egy kedves, nagyon jellemző történetet ismerünk fiatal korából. Amikor Leander érsek magához vette kisöccsét Sevillába a tudományok megismerésére, buzgón törődött a gyermekkel, de Izidor még nem volt hozzászokva a tanuláshoz, és hamarosan beleunt. Hirtelen elhatározással megszökött. A hosszú úttól kimerülten egy kerekes kút kávájára telepedett, hogy kipihenje magát. S akkor meglátott egy lábánál heverő követ, amelyen igen sok lyuk volt, majd észrevette, hogy a kút dobján, amelyre a húzókötél tekeredett, milyen sok vájat van. Nézte a lyukakat meg a vájatokat, és azt kérdezte magától, vajon hogyan keletkezhettek? Egyszer csak odajött egy asszony, hogy vizet merítsen, és csodálkozva látta az ott ülő, idegen, szép gyermeket. Izidor megkérdezte az asszonytól: ,,Meg tudod mondani, mitől vannak a lyukak a kőben és a vájatok a dobon?'' Az asszony barátságosan magyarázta neki, hogy a számtalan lehulló vízcsepp idővel kivájta a követ, a bevágásokat pedig a kötél okozta a dobon. Akkor úgy tűnt a gyermeknek, hogy egy titkos hang ezt mondja neki: ,,Ha a követ kivájta a szüntelen csepegés, és ha a dobon a vájatok a kötéltől származnak, mennyivel inkább képes vagyok én az alapos tudást magamba szívni, ha mindennap csak egy kicsit is tanulok, de nagyon jól.''

Ez a gondolat fölbátorította, lelkileg fölfrissülten kelt föl a kúttól, és visszatért bátyjához. Kitartó szorgalommal tanult most már, és olyan nagy haladást ért el a tudományokban, hogy a későbbi években kortársai előtt kora legjelentősebb tudósának számított.

(forrás: Diós István: Szentek Élete)


 

Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te kiváló és tudós szenteket hívtál meg arra, hogy erősítsék Egyházadat. Kérünk, sevillai Szent Izidor közbenjárására adj korunknak is szent és tudós lelkivezetőket, akik gondolataink zűrzavarából elvezetnek a teljes igazságra. Általad, Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.