Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Ma Keresés Ugrás a hónaphoz
A Lateráni Bazilika felszentelése (ünnep)

1109laterani_bazilikaLa Basilica di San Giovanni in Laterano  - eredetileg ez volt a pápák bazilikája, ez az első bazilika amelyben keresztény szertartást mutattak be.  Két címe is van a Megváltóról elnevezett és Szt. János evangélistáról elnevezett bazilika.

"Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" (Anyja és feje minden római és a világban található székesegyháznak). IV századig a Laterani nemesi család birtoka, akik Neró őrültségének estek áldozatául, így az uralkodó tulajdonába ment át a birtokuk. A palotát Konstantin második feleségének  Fausta-nak ajándékozta aki Massenzio nővére volt, és emiatt "Domus Faustae" néven is ismert a palota.  Konstantin 312 után a Milviusi hídnál aratott győzelem után rendelkezhetett a palotával.

Az egyházi hagyomány úgy tudta, hogy Konstantin a palotát Róma püspökének ajándékozta, de az adományozás nem biztos (Donatio Constantini), mivel csak Miltiadész pápa idejéből ismert, amelyet 313-as Milviusi hídnál lezajlott ütközet előtti álom hatására tett. A legendát Jacobus a Voragine Arany legendájában  (Legenda Aurea) találjuk meg, más formában I. Szilveszter pápának tett ajándékozásként.(314-335) ez Miltiádészt követő pápa volt.

Ebből az tűnik ki, hogy 313-ban Konstantin leprás lett és megtagadta, hogy gyerekeket áldozzon fel akinek vére megtisztíthatta volna a leprától. Álmában megjelent neki Szt. Péter és Szt. Pál és azt ajánlotta, hogy keresse meg Szilveszter remetét, aki mint üldözött keresztény vezető ezen a területen a Soracte egyik barlangjában bujkált, aki meg tudja őt gyógyítani.  Amikor Szilveszter mutatott neki két képet Péter és Pál apostolról, felismerte benne az álmát megkeresztelkedett és meggyógyult. Nyolc nap múlva elrendelte, hogy egész Rómát kereszténnyé kell tenni és a város püspökének kell templomot és palotát adni. Azonban a császár ekkor Szt. Péter székesegyházat ajándékozta neki miután meggyónt. II. Szilveszter pápa a középkorban azt terjesztette, hogy Lateráni bazilika kriptájában találták meg I. Szilveszter pápa sírját.

A bazilika keresztény használata 314-re datálódik, és Miltiadész pápa a Megváltó tiszteletére dedikálta. Hivatalos dedikációt I. Szilveszter végezte el 324-ben átvéve a székesegyházat és a palotát és  kijelentve, hogy az ettől a naptól kezdve Domus Dei – Isten háza.

Második dedikációja III Sergius pápa (904-911) idejéből való aki Szt. János tiszteletére dedikálta a templomot és a keresztelő kápolnát is.

A mellette levő palotában 1309-ig laktak a pápák és irányították az egyházat egészen a 19. századig a pápákat a Lateráni bazilikában koronázták meg. Szt. Péter és a falakon kívül Szt. Pál bazilika, ahol az apostolok sírjait találták, rangban csak a második és harmadik bazilika lett.

Ebben a templomban keresztelkedett meg 774-ben Nagy Károly is.  A székesegyház mellett kolostor is található


 

A  bazilika pusztulása

Az V. században a vandálok és vezetőjük Alarik kifosztotta a székesegyházat,  896-ban  földrengés rázta meg, 1307-1361,  a bazilikát V Kelement, XXII János,  a tűz vész után 1360-ban V Urbán pápa építette újjá, a bazilika jelentős pusztulása a pápák avignoni fogsága idején következett be. Ehhez az is hozzájárult, hogy a pápák  visszatérése után Szt. Péter bazilika vált központtá és a Lateráni bazilika szerepe csökkent.

A Lateráni palota mai formája a 16. századra megy vissza  Domenico Fontana kapta  V. Sixtustól a megbízást,  aki Sangallanónak a Farneze palota eredeti terveit vette alapul a palota és a székesegyház újjáépítésénél.  A további tervek Francesco Borromini-től származnak akinek  X. Innocencius adta a megbízást. XII Kelemen újjáépítési terve még ennél is grandiózusabb volt és a megbízást  Alessandro Galilei kapta 1735-ben készült el a mai homlokzat

Nagy tabernákulumban található állítólag Péter és Pál apostol koponyája mely 1309-ben került ide.


 

A keresztelő kápolna

II. Sixtustól származik a keresztelő kápolna, amelynek nyolcszögletű alaprajza Konstantin császára megy vissza, aki talán fürdőt alakított át keresztelő medencévé. Egész Rómában csak itt kereszteltek évszázadokon keresztül és ezzel modellje lett más Olaszországban és azon kívül épített baptisztériumoknak, keresztelő kápolnáknak.

Forrás: Virtuális Plébánia