Győri Szent Imre Plébánia
9024 Győr, Szent Imre út 35.
(96) 424 443
gyoriszentimre.iroda@gmail.com

 

Honlapunk megújult!

Kedves Olvasóink!

A győri Szent Imre Plébánia honlapja megújult.

Ez a honlap átmenetileg archívumként még elérhető marad, de a továbbiakban nem frissül.

A régi honlap híreit a menüből éri el.

A győri Szent Imre Plébánia új honlapja a következő címen érhető el, így amennyiben a kedvencek/könyvjelzők közé mentette el oldalunkat, az is érdemes frissíteni:

↓↓↓  Kattintson ide! ↓↓↓

GYŐRI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

250 éves a gyirmóti Szent László templom

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a győr-gyirmóti Szent László-templom fennállásának 250. évfordulója alkalmából június 22-én. A főpásztorral koncelebrált Balázs Tamás plébános és Benkó Attila győri kórházlelkész. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Kara Ákos országgyűlési képviselő és Szabó Jenő, Győr-Gyirmót önkormányzati képviselője.

Balázs Tamás atya a szentmise elején örömmel jelentette be, hogy a kormány és az önkormányzat támogatásának köszönhetően megújulhat a gyirmóti plébániatemplom. 

Veres András megyéspüspök szentbeszédében hangsúlyozta: Szent László minden kor keresztényei számára fontos üzenetet hirdet életével, tetteivel. Szent László megerősítette és befejezte azt a művet, amelyet államalapító királyunk, Szent István elkezdett. Szent László minden tettével arra törekedett, hogy a keresztény hitet, a keresztény, krisztusi értékrendet megszilárdítsa az országban. Számára nem volt kétséges, hogy ezen értékek nélkül a magyarság szét fog szóródni, meg fog semmisülni. Minden más értékrend csak megközelíti azt az erkölcsi tökéletességet, amit Jézus Krisztus evangéliuma mutat számunkra. A keresztény értékrend a szeretet parancsára épül. Aki szereti Istent, annak embertársait is szeretnie kell. János apostol figyelmeztet: aki nem szereti Istent, embertársait sem szeretheti tökéletes módon, és aki nem szereti embertársait, ne áltassa magát azzal, hogy szereti az Urat (vö. 1Jn 4,20). A két parancs, Isten és az ember szeretete szorosan összetartozik. Ebben áll a keresztény értékrend tökéletessége, és ezt Szent István nyomán Szent László is felismerte. 

Szent László király nemcsak keresztény uralkodóként, hanem családapaként is példa számunkra. Tudta, hogy a keresztény édesapának a Mennyei Atya szeretetét kell megmutatnia övéi, gyermekei számára. Nem véletlen az, hogy Piroska lánya is szentté lett. Szent Pál apostol tanítja: „ha szent a gyökér, szentek az ágak is” (Róm 11,16). A szent atya szent gyermekeket nevelt. Fontos, hogy mindnyájunkat továbbgondolásra indítson ez a tény, hiszen korunk egyik nagy tehertétele az, hogy sok család felbomlik a szülők válása miatt, a gyermekek nem tudnak felnézni szüleikre. A főpásztor elmélkedésében felhívta a figyelmet a lovagkirály nők irányában mutatott különös tiszteletére és megbecsülésére, amely a Szűzanya, az égi édesanya és földi édesanyja iránt érzett szeretetéből fakadt. 

A prédikáció teljes terjedelmében meghallgatható:

 
A szentmise végén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke körmenetet vezetett Szent László király ereklyéjével a templom körül. Majd Borkai Zsolt polgármester emlékérmet adott át Balázs Tamás plébánosnak a templom jubileuma alkalmából, Kara Ákos országgyűlési képviselő pedig emléklapot adott át. Az ünnepség a Vill-Korr Hungária Kft. és a Gasztonyi család felajánlásából készült, Szent Koronát ábrázoló köztéri alkotás megáldásával zárult.

 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Bogdán Réka és Vaday Tamás
Videó: Molnár G. Tamás